האם הורים חוסכים יותר לבנות או לבנים? חקר מקרה של חיסכון לכל ילד

מחבר :
מאיה הרן רוזן, מוריאל מלול, ניצה (קלינר) קסיר ואורלי שדה
מועד פרסום :
04/2025
הורדה האם הורים חוסכים יותר לבנות או לבנים? חקר מקרה של חיסכון לכל ילד (pdf)

תקציר המאמר:

תוכנית "חיסכון לכל ילד", שהושקה בינואר 2017, נועדה להבטיח לכל ילדי ישראל חיסכון שישמש אותם בהגיעם לגיל 18 או 21. במסגרת התוכנית, מופקדים מדי חודש 50 ש"ח (צמוד למדד המחירים, בשנת 2024 הסכום הוא 57 ₪) מכספי המדינה לחשבון חיסכון בבנק או בקופת גמל, וההורים יכולים להוסיף סכום זהה מקצבת הילדים.

במחקר נבחנו הגורמים המשפיעים על ההחלטה של ההורים בקבוצות אוכלוסייה שונות להכפיל את החיסכון בתוכנית "חיסכון לכל ילד" כתלות במין הילד. בסיס הנתונים מכסה את כלל ילדי ישראל עם 2,342,277 תצפיות. הבחינה נעשתה באמצעות רגרסיות לוגיסטיות. המשתנה שנבדק הוא ההחלטה של ההורים להכפיל את החיסכון לילדיהם תוך בקרה על מאפייני משפחה שונים כגון הכנסה, השכלה וגודל המשפחה, וההשוואה נעשתה בין קבוצות אוכלוסייה שונות: ערבים, יהודים חרדים ויהודים לא-חרדים.

האוכלוסיות החרדית והערבית בישראל שונות בהעדפות תרבותיות היוצרות תמריצים כלכליים שונים לחיסכון לבנים ולבנות (למשל למימון השכלה אקדמית ולהשקיע במפרנס העיקרי העתידי). ההבדל בין האוכלוסיות מאפשר הזדמנות ייחודית לבחון את הגורמים המשפיעים על הטיה בחיסכון לילדים על-פי מין במסגרת תוכנית "חיסכון לכל ילד".

מהמחקר עולה כי הנטייה להכפיל את החיסכון גבוהה יותר כאשר הכנסת האב או האם מעבודה מצויה בחמישון העליון, ונמוכה כאשר ההכנסות של כל אחד מהם מצויה בחמישון התחתון. במשפחות שבהן לאב או לאם יש הכנסה מביטוח לאומי באחת לפחות מהקצבאות הבאות: הבטחת הכנסה, דמי אבטלה, גמלת נכות, דמי פגיעה ונכות מעבודה – הנטייה להכפיל את סכום החיסכון לרוב גבוהה יותר. עוד נמצא במחקר כי הנטייה להכפלת החיסכון גבוהה יותר במשפחות שבהן האב או האם אקדמאים, שני ההורים אינם פרודים ולרוב גם כשהגיל הממוצע של ההורים גבוה יותר. באוכלוסייה הערבית והיהודית הלא-חרדית נמצא שככל שהילד גדול יותר כך הנטייה להכפלת החיסכון קטנה יותר.

לגבי מין הילד, הממצאים מראים כי הורים חרדים נוטים לחסוך יותר לבנות, בעוד שהורים ערבים נוטים לחסוך יותר לבנים. בקרב היהודים הלא-חרדים לא נמצאה השפעה משמעותית למין הילד על ההחלטה לחסוך.

איור 1 מציג את תוצאת המחקר המרכזית על שיעור החיסכון לבנות בהשוואה לבנים באוכלוסיות השונות עבור הילד הראשון במשפחה ולאחר בקרה על מאפייני המשפחה. מספר גבוה מ-1 משמעו שיחס ההסתברויות לתוספת חיסכון גבוה יותר לבנות, ומספר נמוך מ-1 להיפך. הנתונים באיור מלמדים על פערים מובהקים שלהם חשיבות חברתית-כלכלית: הכפלת שיעור החיסכון הגבוה ב-7% לבנות בהשוואה לבנים באוכלוסייה החרדית, והנמוך ב-5% לבנות לעומת בנים באוכלוסייה הערבית.

ניצה.png


הערה: האיור מציג את יחס ההסתברויות (ה-odds-ratio) של הוספת הפקדה לחיסכון לבנות בהשוואה לבנים לרגרסיה שבלוח 2 שבמאמר המלא, עבור שלוש קבוצות האוכלוסייה שנבחנו במאמר. הנקודות מציגות את אחוזון הביטחון של 95%. כל עוד הנקודות מעל או מתחת לקו של 1 הממצא מובהק ברמה של 5% ומעלה.

מקור: נתוני ביטוח לאומי.